Kebanyakan orang menganggap vitamin dan mineral cuma penting tatkala hamil. Selepas itu, ia tidak diperlukan lagi. Anggapan ini ternyata salah! INTAN JASTINA JAMALUDDIN mengintai kelebihan yang ada pada supplemen tambahan untuk anda amalkan sepanjang tempok penyusuan.
Ketika hamil, hospital atau klinik bersalin yang dikunjungi lazimnya membekalkan vitamin seperti Obimin (multivitamin yang dirumus khas untuk ibu hamil) dan asid folik. Mahu tidak mahu, anda perlu mengambil bekalan vitamin ini setiap hari bagi memastikan tahap kesihatan diri dan bayi dalam kandungan berada dalam keadaan memuaskan. 
 
Ketahuilah, perkara yang sama patut anda lakukan ketika dalam proses menyusukan bayi! Hal ini kerana anda masih memerlukan vitamin dan mineral tambahan dalam usaha menjayakan penyusuan eksklusif. Faktanya, bayi tetap akan mendapat apa yang diperlukannya menerusi susu ibu biarpun tubuh anda kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Walaupun begitu, pemakanan sihat dan seimbang yang digabungkan bersama supplemen tetap perlu anda pertimbangkan demi menjamin kesihatan diri dan bayi bagi tempoh jangka panjang.
 
Ramai yang menganggap keperluan suplemen semasa menyusukan bayi semata-mata hanya untuk memperbanyakkan amaun susu ibu. Tanggapan ini pun salah. Sebenarnya, susu yang penuh nutrisi adalah susu ibu yang mengandungi kesemua khasiat pada tahap optimum dan ia hanya boleh diperolehi daripada tubuh yang sihat. Secara logiknya, sewaktu hamil anda makan pelbagai jenis supplemen untuk menyokong perkembangan bayi. Jadi, apabila berada dalam fasa penyusuan, mengapa keperluan supplemen ini diabaikan. Sama seperti ketika hamil, supplemen turut penting untuk anda membesarkan si manja.
 
Mungkin agak sukar untuk anda makan dengan baik selepas tempoh kehamilan. Namun, panduan ini mungkin dapat memotivasikan anda untuk berusaha menjaga pemakanan seharian. Setiap hari, anda perlu makan antara 5-9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran serta 2-3 hidangan protein seperti daging tidak berlemak dan kekacang. Anda juga perlu makan 6-7 hidangan karbohidrat seperti nasi, bijirin dan pasta. Sudah semestinya anda perlu kekal hidrat dengan meminum sehingga 8 gelas air sehari. 
 
Memandangkan proses penyusuan susu ibu menuntut keperluan nutrien yang banyak, jadi anda masih perlu mengambil supplemen tambahan untuk melengkapkan zat pemakanan yang diperlukan. Antaranya ialah omega-3 yang ternyata sangat penting untuk perkembangan otak bayi. Sama juga halnya dengan kalsium yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang kuat. Vitamin dan mineral lain yang anda perlukan adalah seperti zat besi, zink dan magnesium.
 
Majoriti supplemen vitamin dan mineral tambahan tidak menjejaskan penghasilan susu dan diakui selamat untuk diambil oleh ibu yang menyusukan bayinya. Walaubagaimanaun, perlu anda ingat bahawa lemak larut seperti vitamin A dan E boleh mengganggu susu ibu. Oleh yang demikian, amalkan sikap berhati-hati apabila mengambil supplemen yang mengandungi kedua-dua jenis vitamin ini. Pengambilan terlalu banyak vitamin ini turut boleh memudaratkan bayi. Untuk itu, minta pandangan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil apa jua supplemen.
 
Dalam usaha menjaga kesihatan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, diingatkan agar anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung di dalam jenis makanan yang lain. Sekiranya, anda khuatir masih kekurangan vitamin dan mineral tertentu, suplemen dapat membantu. Pengambilan vitamin dan mineral juga penting bukan sekadar atas sebab nutrisi susu, tetapi lebih daripada itu, ia dapat memastikan anda sentiasa dalam keadaan mood yang baik, sihat, cergas dan bertenaga selalu.
 
 
Panduan daripada yang BERPENGALAMAN
 
Nurul Amrina Aziz
  1. Mengamalkan suplemen kalsium 1biji sehari sekali kerana khuatir kekurangan bekalan kalsium. Ini kerana bayi boleh "menyedut" kalsium daripada tubuh.
  2. Mengambil sprulina organik yang kaya dengan asid amino (protein), serat, mineral, vitamin, asid lemak penting, klorofil dan lain-lain demi memastikan semua nutrien yang diperlukan tubuh diperoleh akibat waktu makan yang tidak menentu.
  3. Selain bertujuan untuk kecantikan, Beauty Drink Berley Collagen diambil kerana ia merupakan penggalak penghasilan susu ibu. Antara lain, ia mengandungi vitamin C yang bagus untuk menyerap zat besi untuk bekalan tenaga agar tidak mudah keletihan sepajang tempoh menyusukan anak.
Nik Mazliani Hazreen
  1. Kapsul minyak ikan tuna diambil bagi memastikan bekalan DHA mencukupi untuk perkembangan mata dan otak bayi. Untuk diri sendiri pula, ia bagus untuk mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin kerana minyak ikan tuna kaya dengan kandungan Omega 3.
  2. Memandangkan kurang minum susu, maka tablet kalsium diambil untuk menampung keperluan bayi dan diri sendiri agar tulang dan gigi terus kekal kuat.
  3. Mengambil tablet Vitamin B dan C bagi memberi lebih tenaga sekali gus mengelakkan kelesuan dan keletihan.
Normalayati Ahmad
  1. Mula mangambil pil halba apabila kuantiti susu yang dipam tidak seperti biasa. Ternyata, hasilnya memuaskan. Malah, susu lebih likat berbanding sebelumnya. Dalam masa 5-6 hari selepas mengambil pil halba, amaun susu bertambah sedikit demi sedikit sehingga kembali normal.
  2. Turut mengambil B Kompleks demi membantu mengurangkan kelesuan dan keletihan.
  3. Mengambil Vitamin C untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh agar kekal sihat sepanjang tempoh penyusuan.
  4. Mengamalkan kalsium agar membina tulang dan gigi yang kuat untuk diri sendiri dan bayi juga.
Oleh Nor Hasmah Yahaya · Info yang saya petik dari majalah kesayangan saya Pa&Ma keluaran Mac 2011 (mukasurat 38&39)

Saya sendiri memulakan pengambilan suppliment SHAKLEE setelah kelahiran anak kedua...proses bersalin yang lebih teruk berbanding anak sulung memaksa saya mencari dan meilih suppliment TERBAIK untuk kesihatan saya dan anak...Saya mula mengambil ESP, alfalfa dan vitamin B com untuk menstabilkan emosi dan memantapkan pengeluaran susu...Alhamdulillah, kesan paling cepat yang saya nampak adalah penghasilan susu meningkat...namun begitu yang paling penting adalah kekerapan menyusu dan memerah...Dan badan terasa segar dan kurang mengantuk di siang hari..Vit B com membantu penghasilan sel darah merah yang kaya dengan Oksigen dan membantu penukaran gula kepada tenaga...Dan saya memang YAKIN pengambilan suppliment amat membantu untuk menampung kesihatan saya sekeluarga...Dan kini, saya menjadi pengedar SHAKLEE untuk membantu lebih ramai lagi ibu-ibu di luar sana..Jika anda ingin mencuba suppliment SHAKLEE, boleh hubungi saya NORAYUNEY AHMAD di 0192680649...Untuk mereka yang berada di sekitar Kuala Selangor sehingga ke Sabak Bernam, in sha Allah saya boleh hantar..TAK KENAL MAKA TAK CINTA..(",)..JOM CUBA SHAKLEE!!!

Post a Comment

 
Top